Żywienie

Trzy cenne informacje na temat roli białka w jadłospisie

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Niezależnie od postanowień noworocznych dotyczących odżywiania i aktywności fizycznej, zawsze warto dysponować wiedzą, która pozwoli zrozumieć procesy zachodzące w naszym

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Niezależnie od postanowień noworocznych dotyczących odżywiania i aktywności fizycznej, zawsze warto dysponować wiedzą, która pozwoli zrozumieć procesy zachodzące w naszym organizmie.

Trzy cenne informacje na temat roli białka w jadłospisie

Wiedzą na temat dobrych praktyk w spożywaniu białka dzieli się laureat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” – firma MERZDORF Fine Food Sp. z o.o.
Pod tym tajemniczo brzmiącym określeniem skrywa się przedwojenna nazwa miejscowości Marciszów (woj. dolnośląskie), w której zlokalizowany jest zakład produkcyjny spółki.

Firma oferuje przekąski marki Chicks&Fun oraz Chicks&Sport, przygotowywane ze specjalnie wyselekcjonowanego filetu piersi z kurczaka. Przysmak powstaje z mięsa wędzonego zimnym dymem. Dojrzewanie trwa ok. 5 tygodni; w tym czasie woda zostaje poddana redukcji, co skutkuje 50-procentową utratą wagi (do przygotowania 100 g końcowego produktu potrzeba 200 g filetu z kurczaka).
Stosowanie tej techniki wpływa nie tylko na smak i zapach mięsa, ale także pozwala – bez konieczności korzystania ze sztucznych dodatków – wydłużyć jego trwałość.

Propozycja marki Chicks&Funs zyskała uznanie członków Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Przekąska została nagrodzona certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT. Oznacza to, że otrzymała maksymalne noty za wszystkie oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny). Mianem tym honoruje się wyłącznie żywność najwyższej jakości.

1. Po powrocie z siłowni masa mięśniowa… spada
W naszym organizmie wyróżniamy trzy typy mięśni: sercowy, gładki (z którego zbudowane są narządy wewnętrzne) oraz szkieletowy. Ostatni z nich jest w większości zbudowany z białka i jest odpowiedzialny za poruszanie się.
W trakcie aktywności fizycznej, w wyniku tzw. procesu katabolizmu, włókna mięśni szkieletowych rozpadają się. W rezultacie po wysiłku fizycznym (np. po wizycie na siłowni) waga masy mięśniowej nie wzrasta, ale przeciwnie: nieznacznie się obniża.
Masa mięśniowa przyrasta podczas procesu anabolizmu, czyli regeneracji. Strawione przez organizm proteiny są rozkładane na aminokwasy, będące dla mięśni budulcem do tworzenia nowego białka.

A to już wiesz?  Żydowska kuchnia wegańska - warsztaty kulinarne w Centrum Kultury Jidysz w Warszawie

2. Kilka porcji białka dziennie
Mężczyźni powinni spożywać 56 g białka dziennie, a kobiety – 46 g. Wartości te dotyczą jednak osób prowadzących siedzący tryb życia; im bardziej jesteśmy aktywni fizycznie, tym większe jest zapotrzebowanie organizmu na białko. Szacuje się, że osoby uprawiające sport powinny spożywać dwa razy więcej białka, czyli ok. 1,8 g na kilogram masy ciała (na dobę).
Trzeba przy tym pamiętać, aby porcja białka w jednym posiłku nie przekraczała 20 g, jego nadmiar może bowiem przekształcić się w tłuszcz. Tego cennego składnika powinniśmy sobie dostarczać przez cały dzień. Dla przykładu jedno opakowanie przekąski Chicks&Sport zawiera 39 g filetu z piersi kurczaka; dostarcza ono 80 kcal i 17 g czystego białka.

3. Źródła białka
Niektóre ze wspomnianych wcześniej aminokwasów nasz organizm wytwarza samodzielnie, inne musimy mu dostarczyć z zewnątrz. Tę potrzebę zaspokaja tzw. białko kompletne, które zawiera wszystkie dziewięć brakujących aminokwasów. Znajdziemy je np. w jajach, nabiale i mięsie.
Przedstawiciele marki Chicks&Fun podkreślają, że mięso kurczaka (z którego powstają przekąski sygnowane tym znakiem) ma niższą – w porównaniu z innymi rodzajami mięs – zawartość tłuszczu. Co więcej, w mięsie kurczaka tłuszcz zlokalizowany jest głównie podskórnie i łatwo się go pozbyć, zaś w mięsie wołowym i wieprzowym tłuszcz występuje także między włóknami mięśniowymi.
Drób zawiera więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, jednocześnie mniej w nim niepełnowartościowego białka w postaci kolagenu (ok. 6% w stosunku do 25% w wołowinie i wieprzowinie). Jak przekonują reprezentanci marki nagrodzonej przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”, mięso drobiowe jest przy tym łatwiejsze do przyrządzenia i nie wymaga długiej obróbki termicznej.

* * *

Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

A to już wiesz?  Kulinarne trendy 2019 oczami szefa kuchni

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy